Manastir Stuplje

Septembar mjesec 2013 godine ,  kisovit i hladan dan...

 

Manastir Stuplje

 

 

 

Septembar mjesec 2013 godine ,  kisovit i hladan dan nije nas sprijecio da krenemo na put kako je planirano.  Na pocetku asfaltni put a pred kraj I makadamski put doveli su nas kroz borovu sumicu do proplanka sa manastirom. Kisa nas je posjetila da jos  uvijek pada cim smo izasli a vjetar je razbacao kosu moje supruge dok meni moram priznati nije mogao ni razdjeljak pokvariti.

U selu Gornji Vijacani na rijeci Manastirici nalazi se manastir Stuplje. Manastir je posvecen Svetom arhandjelu  Mihailu a gradjen u drugoj polovini 15.-tog vijeka. Ko ga je gradio ne zna se tacno  ali se zna da je postojao organizovani monarski zivot od sredine petnaestog do kraja osamnaestog vijeka. Najpouzdaniji dokaz o tome su rukopisi  I knjige koji su nakon Velike seobe spaseni I prebaceni u manastir Orahovica.

 

Manastir Stuplje je sve do 1994 godine bio poznat samo iz istoriskih izvora po lokaciji sira okolina Teslica. Temelji starog manastira su pronadjeni sistematskim arheoloskim iskopavanjem na dubini od 30 cm I to kao poslednji  red kamenja bez tragova veziva. Obnovu manastira je zapoceo Zavod za zastitu kulturno istoriskog  I narodnog nasljedja Republike Srpske  1994 godine. 

 

 

Naravno I raspricali smo se sa monahom koji nas je docekao jako srdacno I na sva nasa pitanja nam dao ljubazan odgovor.  Posto nas je proveo I pokazao nam sve sto smo ga pitali oprostili smo se sa njim I krenuli kucu. Opet nas je kisa ispratila ali nije nam smetala jer idemo kuci sa rukom u ruci i sa puna srca€

     Manastir Stuplje registovan je kao spomenik kulture druge kategorije 1994. godine i uziva mjere zastite propisane Zakonom o zastiti kulturnih dobara RS.